Translate

søndag den 29. december 2013

Hjemme igen - back to 'work'

I går kom vi hjem fra julebesøg hos Jespers forældre. Det har været nogle hyggelige dage dernede, men jeg kan godt mærke, at vi ikke har været så aktive dernede. Det er kun blevet til to små løbeture på hhv. 3,64 og 2 km - det er jo ikke så vildt. Nu er jeg back on track og er ved at forberede mig mentalt til mine to løbeture nytårsaftens dag, som gerne skulle ende med at blive til 30 km i alt. Jeg er spændt på, hvordan det skal gå, men er fortrøstningsfuld fordi det ikke handler om, hvorvidt jeg kan, men om hvor hurtigt jeg kan løbe dem :)

I dag har vi ryddet op og støvsuget lidt, hvor det trængte. Lige nu sidder jeg med et lækkert glas friskpresset æble-, gulerod- og rødbedejuice, som jeg har lavet på den nye saftpresser, vi har fået af min mor i julegave. Det smager rigtigt godt, og så er der mange undersøgelser, der viser, at man kan forbedre sin løbepræstation ved at drikke et shot rødbedesaft 2-3 timer inden løbet. Jeg behøver ikke købe dyre rødbedeshots, jeg kan jo lave dem selv nu, og rødbederne koster kun 8kr, så det kan jeg lige overkomme :P Til dagens juice har jeg brugt 4 store æbler, 8 små gulerødder og 3 store rødbeder og det blev til 900 ml juice :)

Det er en meget smart måde at få sine grøntsager på, for du kan komme alt i maskinen; gulerødder, rødbede, selleri, spinat, agurk, tomat… Ja you name it! :)  Min juice i dag blev ret sød, og det er fordi rødbeder er en meget sød rodfrugt. Jeg troede det heller ikke selv, før jeg en dag smagte råkostsalat lavet på rødbeder og fandt ud af, at det faktisk er meget mere spændende end med gulerødder, som hurtigt bliver tørt og kedeligt i min optik. Det er som om, at der er mere saft i rødbederne, men det er jo også bare godt, når de skal presses :)

Om lidt vil jeg gå ud og nyde det danske vintervejr med regn og blæst, og bagefter vil jeg gå hjem og drikke noget mere juice - mmm!! Jeg kan godt mærke, at det ikke bliver så slemt at quitte tilsat sukker og slik, når jeg har fået sådan en vidundermaskine af min mor! :) 

søndag den 22. december 2013

Tekniktræning

Først af alt lidt reklame for min nystartede Facebook side www.facebook.com/fielangmann :) Gå endelig ind og synes godt om mig, så jeg kan vise sponsorere (indtil videre kun den ene Finn Mogensen (www.mogensenmassage-hadsten.dk)), at jeg er værd at samle på :D

I dag har træningen bestået af 30 minutters spinning, 30 minutters styrketræning, 15 minutters coretræning (en hård omgang) og tekniktræning på løb. Jeg har klippet en lille video sammen med min forbedring i tekniktræningen på løbet fra april 2012 til i dag, 22. december 2013. Der er sket væsentlige fremskridt, men ikke helt nok.



Som man kan se på videoen, lander min forreste fod lidt foran kroppen, det sker fordi mit bagerste ben ikke kommer hurtigt nok frem, så for at skabe en ligevægt/balance, er det forreste ben nødt til at lande så langt foran. Det, jeg skal træne, er at (1) 'hive' det bagerste ben hurtigere frem og (2) slappe mere af i fod, ankel og underben. For at løse problemerne kan jeg (1) tage flere, hurtigere og kortere skridt, så har det bagerste ben ikke mulighed for at 'slæbe' efter kroppen, og (2) det handler bare om at løbe og tænke: "Slap af, slap af, slap af…" i en uendelighed ;)

Jeg løb med tre forskellige hastigheder i dag, for at se hvordan min teknik så ud ved alle tre. Jeg løb i Ironman-tempo, halvmarathon-tempo og interval-tempo i mine Newton og halvmarathon-tempo i mine Vivo Barefoot. I mine Newton er den faktisk helt gal teknisk i alle tre tempi, men der er alligevel et mønster i forbedring ved hurtigere løb - jo hurtigere jeg løber, jo bedre ser det ud. Det handler om, at blive god til at løbe teknisk, når man løber langsomt; hvis man kan dét, så kan man også løbe hurtigt.

Da jeg skiftede til mine Vivo, var der en tydelig forskel; jeg fik mit forreste ben meget længere ind under mig, skridtkadencen steg, og jeg slappede mere af i fod og underben - hvis man ikke gør det i Vivo, får man ondt, så det giver helt sig selv. Jeg kan konkludere fra dagens tekniktræning, at jeg skal løbe mere i mine Vivo Barefoot, da de klart hjælper mig mest teknisk.

Da vi kom hjem fra tekniktræningen, stod den på is på skinnebenet, jeg er desværre måske ved at få lidt skinnebensbetændelse, så nu er det bare endnu vigtigere, at jeg lærer at løbe korrekt, så jeg ikke bliver skadet inden den halve Ironman på Mallorca til maj. Men hvis jeg bare skærer ned på løbemængden, træner teknik, strækker ud og passer på mine ben burde der ikke være nogen problemer.

Ud over min løbestil er der også andre ting, jeg går og spekulerer over for tiden. Den ene af tingene er sådan lidt dum, mange vil nok næsten synes, at det er tosset, men jeg er nok nødt til at tabe mig lidt. Ikke at jeg føler mig fed eller noget, men jeg har alligevel taget 6 kg på siden i sommers, nu hvor cyklen er pakket væk, og jeg ikke arbejder, og det er bare ikke så godt. Selvom jeg har forbedret mig meget på løb, så kunne jeg forbedre mig endnu mere, hvis jeg smed et par kg. Selvfølgelig er noget af det også muskler, men mine gode dødløft-resultater gavner mig bare ikke som triatlet - jeg kan ikke bruge dødløft til noget på en halv eller hel ironman. Så derfor må jeg stramme mig lidt an, og det betyder så et farvel til tilsat sukker i form af slik, sodavand, sukker i teen, is-desserter, småkager og lignende fra nytår af. Det lugter jo lidt af et nytårsfortsæt, men jeg vil stadig have lov til at få gels, energidrikke, sodavand og lignende til konkurrencer, så jeg ikke dør helt - det er nok heller ikke på konkurrencedagene, at jeg tager på af et glas cola ;) Men nok om vægttab, det gider jeg ikke tænke på nu op til jul, som byder på lækker mad og desserter osv. osv., det er jo heller ikke mellem jul og nytår, at man tager på, det er mellem nytår og jul :)

Dagene over julen er jeg i Sønderjylland hos mine svigerforældre, så der kommer lidt update fra mobil, men ikke det helt vilde.. Meeen igen, så hold øje med min facebook side www.facebook.com/fielangmann, for dér kommer helt sikkert nogle updates med træning og julegaver og mad og alt muligt andet :) Kom endelig tilbage i morgen eftermiddag for gode råd om kost og træning og lignende, som jeg har testet på mig selv, så jeg ved, hvordan det føles, smager og/eller fungerer :)

Til dig der ikke vender tilbage - glædelig jul og godt nytår! :D

lørdag den 21. december 2013

Funktionel coretræning

I dag har været en af de dovne dage, jeg har ikke fået trænet i dag, men til gengæld har jeg fået gjort rent sammen med Jesper.

I går lovede jeg en lille video med funktionelle coreøvelser, og jeg holder altid, hvad jeg lover :) Enjoy! :D

Resten af dagen i dag vil jeg bruge på at hygge lidt mere, læse lidt i min økonomibog (som jeg ikke er færdig med endnu) og så vil jeg gøre klar til styrketræningen, som blev udskudt til i morgen :)

Der kommer en trænings- og løbeupdate i morgen, når jeg er færdig :)

fredag den 20. december 2013

En slapperfredag med ny PR

"Så blev det endelig fredag!", er der sikkert mange, der tænker, når de glade pakker sammen for at gå på juleferie. Jeg har sovet længe i dag, ikke noget arbejde her nej(!), men jeg blev vækket af Jesper, der havde lavet morgenmad på sengen til mig - det er bare SÅ dejligt sådan noget :)

Jeg har ikke lavet så meget i dag, andet end at hygge med Jesper og søge nogle sponsorater, som jeg spændt venter på svar fra. Kl. 15.30 var jeg lige ude at løbe min hurtige tur på 3 km, og det gik RIGTIGT godt :) Jeg løb dog kun 2.95 km, for der var et lyskryds, men jeg løb distancen på 13 minutter og 52 sekunder, det giver en gennemsnitsfart på 4 minutter og 41 sekunder pr. km - det er ny PR og det er jeg rigtigt tilfreds med. I 2014 er mit mål at kunne løbe 3 km på 13 minutter, så jeg nærmer mig med hastige skridt, da den tidligere PR var 3 km på 14 minutter og 55 sekunder, altså 4 minutter og 58 sekunder pr. km. En god forbedring i dag :) Turen foregik i mine Vivo Barefoot Evo Trail, som jeg er ved at blive rigtigt gode venner med - jeg får ikke så ondt i læggene mere, og jeg kan mærke, at det hjælper på min løbeteknik, også når jeg løber i mine Newton :D
Efter løbeturen var jeg en tur på apoteket, fordi jeg har problemer med uren hud, og det resulterede i, at jeg fik brugt 561,33kr på én pakke piller og én creme, så det var så julegaven til mig selv.. :P

Nu vil jeg se at få læst de sidste 30 sider i økonomibogen, så jeg kan komme videre med resten af bøgerne, der hviler tungt på min samvittighed :P

I morgen er jeg tilbage igen med en lille update om styrketræning, og så vil jeg prøve, om jeg kan stykke en lille video med gode, funktionelle coreøvelser sammen, til de dage man ikke lige kommer ned at træner eller udenfor, fordi vejret eller højtiden forhindrer det ;) Ciao!

torsdag den 19. december 2013

Træning-, massage- og hyggedag

I dag har jeg fået trænet lidt forskelligt - jeg startede dagen kl. 8.25 med 25 minutters spinning med mig selv - det var ret kedeligt, men det går nok, jeg bliver jo ikke bedre af ikke at træne ;) Efter den lille spinningtur stod den på styrketræning, men det blev også en kort fornøjelse, for jeg har ømme muskler i underarmene, så jeg har hverken trænet skulderpres, siddende roning eller kropshævninger - det blev faktisk kun til dødløft og lidt udstræk, lænd-træning og foam-roller-tortur (som jo egentligt er meget godt, men gør ret ondt). Jeg er lidt træt i dag, men sådan er det jo engang imellem, så det passede fint med lidt stille og rolig styrketræning :) Derefter stod den så på svømning, så jeg har i hvert tilfælde fået trænet igennem i dag. Det blev til 1.5 km i svømmeren i dag, en kort og doven tur, men det var lige, hvad jeg havde brug for.

Efter svømmeturen stod den på lidt afslapning, inden jeg skulle ud til Finn Mogensen (www.mogensenmassage-hadsten.dk) og have en god gang massage. Det var dejligt at få tæsket kroppen igennem, det trænger den altid til, og som tak for god massage her op til jul og nytår, havde jeg jo en lille gave med til Finn og hans kone Bettina. Gaven var en flaske hjemmelavet hyldebærsaft, og Finn blev rigtigt glad for den - han sagde, at de elsker hyldebærsaft, så dér ramte jeg plet! :)

I toget til og fra massage fik jeg læst lidt mere i min økonomibog med uendeligt små bogstaver, og jeg mangler nu kun 30 sider, dem regner jeg med at få læst i morgen, hvor jeg ikke skal lave så meget, andet end en lille 3 km løbetur :)







Da jeg kom til Viborg, gik jeg shop amok i en nyåbnet slikbutik, og det endte med, at jeg kom til at købe lidt for mange lækkerier med hjem, men butikken lå på vejen fra stationen, og alle der kender mig bare lidt, ved at jeg er et rigtigt slikøre, så det er farligt at slippe mig løs i nærheden af en slikbutik med 750 forskellige varianter :P




















Nu sidder jeg og spiser slik med Jesper og skal til at se Hamilton - det skal nok blive en hyggelig aften, oven på velfortjent træning hele formiddagen :) Så NU vil jeg lukke ned for i dag og hygge med Jesper :) Vi ses til en update i morgen ;)







onsdag den 18. december 2013

Træning og bagedag - igen

Jeg startede dagen på bedste godmorgen-trænings-manér med  km intervaller kl 7.30. Jeg løb dem i tiden  30m 15s, og det er jeg meget tilfreds med. I sidste uge løb jeg de samme intervaller i tiden  30m 49s, så det var en forbedring på  34s, slet ikke værst (lidt er jo bedre end ingenting), men i dag var jeg også nødt til at løbe lidt hurtigere, for jeg havde travlt. Da jeg kom hjem fra løbeturen, var det en tur i lynbad (jeg nåede ikke engang at temperere vandet), inden jeg skulle afsted igen, denne gang i øs-pøsende regnvejr. Jeg skulle ud på et plejehjem i kommunen og bage sammen med de ældre med Rikke, grunden til at 'sammen' er i kursiv, er fordi det endte med, at vi bagte til de ældre, som mest af alt bare kiggede på og spiste smagsprøver, der var endda én af beboerne, der var så sulten, at hun spiste en klat håndsprit - PUHA! :/ Men alt i alt gik det rigtigt godt - vi fik fyldt 3 kagedåser med brunekager, vanillekranse, finskbrød og pebernødder, så nu har de ældre lidt at hygge med her op til jul, og personalet var rigtigt glade for vores indsats - det er så rart at blive værdsat :)

Vi havde også mulighed for at få lidt med hjem, så jeg pakkede en lille goodiebag med 2 store brune kage hjerter, lidt vanillekranse og lidt finskbrød. Rikke havde en masse derhjemme, så hun nøjedes med to brune kage hjerter.




















Jeg har allerede spist vanillekransene og finskbrødene til varm te og min meget laange økonomibog med uendeligt små bogstaver, men jeg er heldigvis over halvvejs nu, så jeg kan da se en ende på det. Efter jeg havde spist småkager og hygget med te og bog, faldt jeg i søvn på sofaen og vågnede ved, at Jesper kom over og kyssede mig på kinden - så sødt <3 Jeg var bare helt færdig efter den tidlige løbetur og kagebag, så jeg trængte lige til en lille lur :)

Nu hvor jeg er vågnet op til dåd, har jeg været lidt praktisk igen. Mit ur ville lige pludselig ikke 'lyse' - der er en lysfunktion, man kan aktivere ved at trykke på en knap, så man kan se, hvad der står på skærmen, når det er mørkt - men det har jeg heldigvis fået løst, så nu er jeg klar til flere morgenløbeture, som jo egentligt er en ganske udemærket måde at starte dagen på :)

Desuden har jeg sørget for at få lavet en lille julegave til min sponsor Finn Mogensen, som jeg skal ud til i morgen eftermiddag kl. 16, og da jeg jo fik en fødselsdagsgave af ham i form af specialchokolade, så syntes jeg også, at han skulle have en lille julegave, som tak for al den gode massage, han har givet mig. Men nu vil jeg stille computeren væk og få mig noget aftensmad, som består af lakse wok - ja pasta/linser, wokgrønt og laksefilet - lækkert, lækkert! :)


I morgen skal jeg i svømmehal med Rikke, spinne, styrketræne og til massage - kig endelig forbi i morgen eftermiddag/aften og læs om dét ;)

tirsdag den 17. december 2013

Bagedag og læsning en masse

I dag har jeg læst, læst, læst og læst og så lige læst lidt mere :P The Rise og The Creative Class er godt nok en laaaaang bog skrevet med meget små bogstaver… Måske jeg når at blive færdig med den inden weekenden, men så har jeg også rigtigt, rigtigt travlt, for at kunne nå resten af bøgerne i bogreolen til februar :/

Ud over læsningen, har jeg i dag styrketrænet lidt, været frivillig og bagt brød. Styrketræningen gik helt som sædvanligt, ingen ny PR, bare lidt god squat. Grethe, som jeg går tur med, var rigtigt glad for mit besøg i dag - jeg havde en lille julegave med til hende, som hun blev rigtigt glad for, selvom hun havde dårlig samvittighed over, at hun ikke havde nogen gave til mig. Det hjemmebagte brød blev rigtigt godt, men jeg må tilstå, at jeg har snydt, brødet var en af de der færdigblandinger, hvor der kun skal tilsættes vand og gær, så der skulle virkelig også lægges kræfter i for, at det kunne gå galt :P


Jeg blev lige nødt til at smage et par skiver med smør og brie - rigtigt lækkert - men resten skal gemmes/fryses, så vi har godt brød over julen :) Nu vil jeg smutte tilbage til min meget laaaange bog og Jespers varme arme ;) I morgen kommer der en update på intervalløb, bagedag som frivillig og måske lidt spinning :)

mandag den 16. december 2013

Semi-saglig kritik af kostrådene

I dag har været rimeligt meget en slapper dag og har bestået primært af sofahygge og læsning. Jeg har dog løbet 4 km restitutionsløb og været ude at gå frivillig-tur med Gerda i regnen, det var rigtigt hyggeligt :) Svømningen blev ikke til så meget, dovenskaben tog simpelthen over, til gengæld fik jeg hængt den sidste cykel op på vægen, så nu har vi mere gulvplads i gæsteværelset :) 

I går lovede jeg lidt om de 8 kostråd, og det skal I selvfølgelig ikke snydes for ;) 
  1. Spis 600g frugt og grønt om dagen
  2. Sluk tørsten i vand
  3. Vær aktiv 30 min/dag som voksen og 60 min/dag som barn
  4. Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag
  5. Spar på salt og mættet fedt
  6. Spar på tilsat sukker
  7. Spis varieret og bevar normalvægten
  8. Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen

Kostrådene er selvfølgelig et godt udgangspunkt til en sund og varieret kost, men hvis man er en streg i luften er 600g frugt og grønt meget at spise hver dag. 100g gulerødder svarer til 4 store gulerødder, 100g løg er 1,5 stort løg og 100g broccoli svarer til 3 håndfulde - det er de 300g grønt. De 300g frugt kunne være: 1 banan, 50g vindruer, 50g blåbær og 100g æble. 
For at sætte tingene i perspektiv: Når jeg skal lave kødsauce til 4 personer bruger jeg ca, 4 store gulerødder og 1,5 løg, og så kan jeg jo lige dampe lidt broccoli ved siden af – altså de 300g grønt bliver delt ud på 4 personer, så man får kun 75g. Så mangler man jo kun de sidste 225g, det er ret meget.
Så er der al det der frugt – der er lige til to portioner frugtsalat :)

Sluk tørsten i vand – 0 kalorier taler vist for sig selv. Kroppen har brug for masser af vand, for at kunne fungere. Drik gerne 1,5-2 liter  vand om dagen, også selvom du har et stillesiddende job. Selvom du ikke sveder, har du stadig brug for vand:
Kroppen består af 50-60% vand – blod, celler og slim i kroppen. Hvis du ikke får nok væske i løbet af dagen, får du ofte hovedpine – det har de fleste nok prøvet før. Hjernen består af 80% vand, så det er jo ikke så underligt, at den brokker sig, når den er ved at tørre ind til en rosin. Hvis man er velhydreret arbejder med bedre og mere effektivt, og man har mere overskud til uforudsete forhindringer, når man ikke har en dundrende hovedpine.

Det med at være aktiv giver jo også sig selv – eller gør det? Hvad forstås med at være aktiv?
Aktiv handler ikke om at løbe 30 minutter hver dag, det kan gøres meget lettere. Det handler om at få pulsen op, og det gør man også ved bare at cykle til/fra arbejde.
Hvis man har 3km til arbejde, skal man bare cykle hver dag, så er man dækket ind i hverdagene, og så kan man jo cykle en tur i weekenden eller tage en time i træningscenter.
Hvis man kun træner 3 gange i ugen, men træner en time hver gang, så er man også (næsten) dækket ind. Jeg kan ikke anbefale, at man træner én gang om ugen i 3,5 timer, men hvis det er det eneste, der fungerer, så er dét bare det man gør.
Hvis man vil være mere aktiv end det, er det jo bare godt, man bestemmer også helt selv, om man vil træne en halv times totaltortur hver dag, men det og behøver SLET IKKE indebære svedige løbeture, hvor man hoster lungerne op halvvejs.

Kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag. Så tænker mange nok: Ja? Hvad skulle jeg ellers spise?
Bare en lille note til det – det er bedst at vælge mellem de tre tilbehør, altså ikke enten kartofler, ris eller pasta hver dag, men gerne forskelligt tilbehør hver dag, så man ikke spiser enten kartofler eller ris eller pasta.

Spar på salt og mættet fedt - jeg vil gerne tage fat på salt-delen. Mennesket fysiologiske saltbehov er ca. 2g om dagen, men vi spiser MEGET mere – gennemsnitligt 10g. Salt er et livsnødvendigt mineral, men vi skal ikke have for meget af det. Jeg kunne forklare en masse biokemiske mekanismer som bruger salt, men for at gøre det simpelt; Bordsalt indeholder Natrium, i kroppens celler bruges Natrium til at styre en protonpumpe – denne pumpe laver en koncentrationsforskel mellem to membraner, som oplagrer energi i cellen. Det er dog ikke den proces man skal kigge på. Der findes nogle Proton Pump Inhibitor (PPI), som betyder protonpumpehæmmer, det er en gruppe lægemidler, der blandt andet bruges til behandling af dyspepsi[1] og som hæmmer Natrium-reaktionen ovenfor. Hvis man lægger to og to sammen: Meget Natrium betyder høj protonpumpeaktivitet, høj protonpumpeaktivitet fører til et behov for brug af protonpumpehæmmere, som bruges til at behandle dyspepsi. For meget salt kan give halsbrand, sure opstød, mavesår, kronisk sygdom og kræft – derfor skal vi IKKE have for meget af det. Fejlagtigt tror mange, at man ikke må få for meget salt, fordi det giver for højt blodtryk, men det er kun få pct. af den danske befolkning med anlæg for højt blodtryk, som skal passe på salt af den grund. 

Spar på tilsat sukker. Det er hurtige kulhydrater, som giver kroppen belønning med det samme, men ikke giver nogen mæthedsfornemmelse, det er bare tomme kalorier, afhængighedsfremkaldende og det FEDER.

Spis varieret og bevar normalvægten. Kroppen har brug for en masse forskellige mineraler, vitaminer og næringsstoffer, det er lettest at opfylde det behov ved at spise varieret. Det med vægten er vel logisk, men skal ligge omkring normalvægten i fht. alder, køn og højde. Medmindre dine knogler er MEGET tunge eller lette, skal man bare ligge indenfor standartvægten, det kan man finde på google eller hos lægen.

Spis fisk og fiskepålæg, gerne fed fisk, så du får omega-3 fedtsyrer. Det er en af de umættede fedtsyre, som kroppen ikke selv kan danne, altså er det en essentiel fedtsyre, vi skal have den tilført udefra. En gennemsnitlig dansk mand på 180 cm og 75 kg skal have 20g omega-3 om dagen. I laks er der 3g/100g, så han skal spise næsten 700g laks om dagen. Men det hænger jo ikke helt sammen med det forrige kostråd om at spise varieret. For at dække behovet med fisk, skulle man jo kun spise fisk hele dagen. Der findes heldigvis alternativer – også til dem der ikke kan lide fisk. Fiskeolie er den lette løsning. Ellers er der også højt omega-3 indhold i nødder (især mandler),  frø og kerner i blandt andet rugbrød (det passer godt med 4. kostråd), raps- og olivenolie (det kan nemt bruges til madlavning, dressinger, stegning osv.), oliven og avocado – der er altså også råd til ikke-fiske-spisere.



Det var kostrådene, men noget jeg personligt synes, at der mangler i kostrådet, er råd til alle dem der ikke skal bevare normalvægten men finde den – uanset om de er over- eller undervægtige. Der står kun nævnt i et af rådene, hvor meget man skal spise, og det er frugt og grønt. Man kan selvfølgelig ikke generalisere mængden af mad, da vi alle spiser forskelligt, men selvom man synes, at man ikke spiser så meget tilsat sukker, kan man godt gøre det alligevel.
Hvis man drikker sukker i kaffe/te og drikker 3 kopper om dagen, får man let 15-20g ren sukker – det svarer til 60-80 kacl.
Hvis man snacker søde ting i løbet af eftermiddagen, får man også let for meget sukker, også selvom det ikke er raffineret sukker. Jeg hjalp engang en mand, der havde fået for vane at snacke rosiner om eftermiddagen, det er godt nok ikke tilsat sukker, men der er RIGTIGT MEGET naturligt forekommende sukker i rosiner. 
Det er vigtigt at kigge på, hvor mange kalorier man skal have om dagen, det kan din læge fortælle dig ud fra din vægt, forbrænding, alder og aktivitet i og uden for arbejde. Sundhed er MEGET individuelt, så selvom man er en gennemsnitlig dansk mand på 180cm og 75 kg, kan det godt tænkes, at man ikke skal have de 2500kcal om dagen som er anslået. Hvis man træner meget, eks. hvis man kører cykelløb eller løber meget, skal man højst sandsynligt have mere, men hvis man derimod ikke laver en fløjtende fis, har man måske kun brug for 2000 kcal.


Når det handler om kost og træning i sundhedsperspektiv, så brug den sunde fornuft og vurder realistisk, hvor aktiv du er vs. hvor meget du spiser. Det nytter ikke noget kun at spise varieret, man kan ikke spise uhæmmede mængder mad, selvom det er nok så varieret. Alt med måde.



[1] Dyspepsi betyder hæmmet fordøjelse og viser sig ved symptomer som kronisk eller tilbagevendende smerter øverst i maven (mavesæk, spiserør), oppustethed og for tidlig mæthedsfølelse. Det kan være forårsaget af mavesår, mavebrok, halsbrand og i værste tilfælde kræft.


Jeg håber, at det var lidt spændende læsning, selvom det var en kritisk tilgang til kostrådene. Jeg må være helt 100% ærlig - jeg følger IKKE kostrådene (slavisk). Jeg spiser ikke 600g frugt og grønt, og jeg tænker i det hele taget ikke meget over kostrådene, men bruger min sunde fornuft, når jeg handler og skal lave mad. Vi spiser ofte fisk, måske 3-4 gange i ugen, vi bruger gerne mayo i stedet for smør på brødet (umættet vs mættet fedt), når jeg laver kage, er det med margarine i stedet for smør, vi spiser varieret og ofte lyst kød, vi spiser tit bønner, ærter og linser, og vi træner RIGTIGT meget(!), jeg træner ca. 5 - 7 timer om ugen.